Lov na zaklad - kulinarično doživetje v Velikih Laščah

Letošnji december v Velikih Laščah ponuja kar pester nabor aktivnosti, ki so v znamenju naše pomembne nesnovne dediščine - božičnega kruha ali poprtnika. "Dediščina so dobrine podedovane iz preteklosti, ki jih skupnost opredeli kot odsev vrednot, identitet, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij." Naj bi imel posebno čarodejno moč, zbliževal je generacije, uživale so ga tudi domače živali.. Opisoval ga je tudi Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske. Za njegovo ohranjanje in (ponovno) prepoznavnost pa že nekaj let vestno skrbi Zavod Parnas. 

V okviru festivala je v sodelovanju Zavoda Parnas in Tenis Cereja, v projektu Uživam tradicijo Interreg V-A Slovenija-Hrvaška, nastal družinski program "Lov na zaklad". To je primer prvega samostojnega kulinaričnega sprehod po Velikih Laščah, kjer družine z otroki ob aktivnem iskanju poti po zemljevidu in namigih (QR kode) spoznavajo kraj skozi njegove kulinarične posebnosti. Prične se na Cereji, kjer je tudi dovolj veliko parkirišče. Tam se dobi tudi vsa potrebna navodila (zemljevid, križanko). Za tiste, ki se na lov podajajo brez mobilnega telefona, pa je na voljo gradivo, ki se ga natisne s spletne strani Zavoda Parnas (https://zavod-parnas.org). Cel december, od četrtka do nedelje, se lahko družine ustavijo v petih različnih lokalih in degustirajo izbrano kulturno dediščino, ki je navedena na stojalu pred lokalom. Udeležba je brezplačna, degustirane jedi pa se plačuje po ceniku. Zadeva je zasnovana na sodoben način, tako da lahko sodelujejo tudi družine z najstniki. 

Za najmlajše pa je na voljo voden sprehod s pravljičarko Slavo Petrič, ki je organiziran posebej. Obarvan je z medenimi zgodbami, kjer otroci spoznavajo čebelarstvo - našo pomembno dediščino. V sklopu sprehoda se išče jelenovo drevo z dobrotami za gozdne živali, ogleduje satovje, vonja propolis in pokuša med.. Posebnost sprehoda je, da se izvede tudi v dežju! Obišče se bogato zbirko starih predmetov na Gmajni, kjer se na koncu pokuša medene kulinarične dobrote in si deli zgodbe, spomine.. 

Opisana programa sta pomemben korak k trženju kulinarične dediščine v Velikih Laščah in hkrati spoznavanje in ohranjanje le-te. Je produkt sodelovanja lokalnih ponudnikov. Povezuje več generacij hkrati, tako kot jih povezuje božični kruh. Z njim vsi odkrivamo zaklade, ki jih včasih več ne vidimo. 

 

Urška Hren 

 

 

 

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni