Poslovno - obrtne cone

Pred nekaj meseci sem poslal kratke vprašalnike na vse sosednje občine, da dobim podatke, s katerimi primerjamo stanje na tem področju na našem koncu Slovenije. Dobil sem tri odgovore, ki jih tukaj predstavljamo.

V Sloveniji je približno 500 poslovnih con. Poleg individualne gradnje je to najbolj rastoča panoga v gradbeništvu. Vse občine, z župani na čelu, naravnost tekmujejo, kdo bo imel večjo in lepšo cono. Zadeva dobiva že kar podobo farse in groteske skupaj. Cene omenjenih zemljišč v Sloveniji so zelo različne, splošni trend pa je padanje. Pred leti so se gibale cene od dobrih 5 EUR (Žiri) do 450 EUR (Ljubljana Šiška) za m2. Seveda nisem raziskoval, ali je bilo kakšno zemljišče po tej zadnji ceni prodano. Upam si trditi, da ne. Na splošno so cene v Sloveniji, v primerjavi s sosednjimi državami, visoke.

Cene pri naših sosedih (Avstrija, Italija) so približno 20 EUR za m2, seveda pa posamezne  lokalne  skupnosti  še  dodatno stimulirajo  nakupe  z  oprostitvijo  komunalnega prispevka oz. drugih lokalnih taks. Pri naših južnih sosedih (Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija …) lahko cena dosega 0,5 EUR za m2, so pa tudi občine, kjer dobiš zemljo brezplačno. Predstavniki več srbskih lokalnih oblasti celo ponujajo gradbeno dovoljenje v 24 urah, v Črni gori pa oprostitev plačevanja davka na dobiček za obdobje 8 let.

V naši občini imamo dve poslovni coni. Eno zasebno v velikosti 2,13 ha in drugo v lasti občine velikosti 5,0 ha. Za izgradnjo infrastrukture, kar je največji strošek, občine namenjajo ogromne vsote denarja. Nekatere pridobijo sredstva na raznih razpisih (sofinanciranje do 90 %), druge namenjajo sredstva iz občinskih proračunov. Seveda se nemalokrat stvari zapletejo in potem ni nihče kriv. Župani valijo krivdo na občinske svetnike, saj oni sprejemajo vse odločitve, svetniki pa krivijo župane, da so jih ti zavedli z obljubami, da se bosta cedila mleko in med. Krediti pa ostanejo, ostanejo pa tudi drugi neizdelani projekti, ker je šlo vse v zemljo. Seveda denar se ne izgubi, le nekako zamenja lastništvo. Trenutno je najbolj vroča borba, kje bo kupilo zemljišče za novo  tovarno Japonsko podjetje Yaskawa Electric, ki ima že svojo podružnico v Ribnici. No, za Lašče so že sporočili, da ne pridejo v poštev.

Pred nekaj meseci sem poslal kratke vprašalnike na vse sosednje občine, da dobim podatke, s katerimi primerjamo stanje na tem področju na našem koncu Slovenije. Dobil sem tri odgovore, ki jih tukaj predstavljamo. Iz občine Grosuplje so poslali podatke samo o eni obrtni coni, imajo jih namreč osem.

Vsak si lahko o tej stvari ustvari svoje mnenje, dejstvo pa je, da vsa zadeva v Sloveniji z nekaj deset tisoč hektarjev poslovnih con preprosto ne vzdrži normalne ekonomske logike.

 

Robert Hren

 

 

 

 

 

 

 

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni