Ponovno v sedlu

KRPAN dry brushPo malo manj kot dvajsetih letih so ponovno oživele Krpanove novice. Te imajo sicer kar spoštljivo dolgo zgodovino štirideset (40) let. Prvič je bil to časopis bivše OO ZSMS Velike Lašče koncem sedemdesetih let. Drugič so privre- le na dan v drugi polovici osemdesetih pod okriljem iste družbenopolitične organizacije. Tretjič v začetku devetdesetih pod formalno komando KUD Primož Trubar. Zadnji izdajatelj od sredine devetdesetih pa je bilo zasebno podjetje s številčnim lastništvom. Zadnja številka v tistem tretjem obdobju izhajanja je izšla maja 1997.

Tokrat torej KN začenjajo svoj četrti pohod, tudi tokrat s pomlajeno ekipo in novo obliko. Seveda sem prepričan, da bo »stari duh« KN obstal in povzročal veselje, jezo (upajmo, da ne sovraštva), neljuba presenečenja, moralna zadoščenja, zamere, ljubezenske vzdihe, začudenja … To pomeni, da bomo kritični v dobrem in slabem, brez dlake na jeziku, brez cenzure in samocenzure, odprti za vsa politična prepričanja in veroizpovedi, oblegali in komentirali dogajanja okoli nas in širše.

Prva številka je bolj lokalno obarvana, saj se moramo ogreti prvič doma. Kasneje bomo pokrivali območje od Ljubljane do Kolpe, malo desno in malo levo. Vsebino bomo poskušali zapolniti s temami, ki jih ne morete prebrati ali videti v drugih medijih. Zatorej s tega mesta vabim vse, ki znajo kaj napisati ali tudi narisati in mislijo, da bi lahko njihovo mišljenje prebral še kdo drug, da se nam pridružijo. Dobrih sodelavk, sodelavcev, dobrih člankov, dobrih pesmi, dobrih karikatur ni nikoli dovolj.

Ponovno smo začeli ljubiteljsko, seveda pa brez vizije, malo daljšega pogleda naprej, ne gre. Mogoče bo kdo v časopisu videl tudi kakšno večjo in boljšo priložnost za svoje ideje in delo. Za vse predloge smo odprti.

V tej prvi številki je osrednja tema zaprtje gradu Turjak. Rekel bi, da se nam zgodovina ponavlja, saj je bila leta 1996 na podoben način zaprta Trubarjeva domačija. Preden so se vsi vpleteni dogovorili za delitev plena, je minilo kar lepo število mesecev. Upajmo, da tokrat ne bo tako, ali pač. Seveda so KN pisale o tem tudi takrat.

Velika hvala vsem, ki so pripomogli k ponovni vstaji Krpanovih novic. Tokrat tudi na spletu.

Robert Hren

Preberite tudi

Negotova usoda gradu Turjak